Alternative la izolarea termica, in afara polistirenului

Alternative la izolarea termica, in afara polistirenului

Izolarea termica cu polistiren este folosita in prezent la constructia a aproape tuturor caselor si blocurilor noi, iar avantajele sunt imediat vizibile. Daca izolatia a fost instalata cum trebuie, cand afara temperatura se apropie de zero, inauntru, fara sa fie pornita caldura, pot fi chiar si 20 de grade Celsius. Cu toate acestea, exista si alte solutii pentru izolarea termica a locuintelor, care ofera alte si alte avantaje.

Mai putin folosita ca polistirenul este vata minerala, in primul rand pentru ca este de cel putin doua ori mai scumpa, dar si pentru faptul ca se crede ca este toxica. Daca producatorii dau asigurari ca nu este cazul, s-au intalnit cazuri in care vata minerala a produs alergii.

Vata minerala functioneaza ca termoizolant la fel ca si polistirenul, fiind o tesatura de fibre de sticla cu ajutorul unui liant organic. Intre fibre se creeaza camere de aer care au o foarte buna capacitate de a impiedica transferul termic si fonic.

Este un material steril, multumita procesului de fabricatie, in care daunatorii isi fac mai greu loc. Avantajul major fata de polistiren vine insa cand este vorba de incendii. Desi polistirenul rezista destul de bine la flacari, dupa o anumita temperatura se poate aprinde si intretine focul, eliberand si foarte mult fum toxic.

Nu este si cazul vatei minerale, care nu arde, nu propaga si nici nu intretine focul. Atat polistirenul, cat si vata minerala sunt materiale termoizolante, insa vata se comporta mult mai bine cand vine vorba de izolatia fonica.

Un alt avantaj ar fi faptul ca vata nu isi modifica foarte mult forma, ceea ce nu este cazul cu polistirenul, care, supus conditiilor externe, tinde sa se deformeze in timp. Totusi, pretul fata de polistiren este dublu, lucru care conteaza poate cel mai mult in luarea unei decizii, in lucrarile de izoalre termica.

O alternativa la polistiren si vata minerala este izolarea cu celuloza, material obtinut prin tocarea hartiei si adaugarea unor substante care confera proprietati ignifuge si rezistenta la ciuperci si daunatori. Solutia nu vine in panouri, precum in cazul polistirenului sau a vatei minerale, ci sub forma de pasta care este pulverizata cu ajutorul unei pompe pneumatice direct pe pereti sau acoperisuri. Producatorii care comercializeaza substanta sub diferite forme, afirma ca izoleaza chiar si de opt ori mai bine ca vata minerala.


0,00 (0 voturi)
Marius

Nu sunt Comentarii la Alternative la izolarea termica, in afara polistirenului

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×