Bistrita, Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi in finala concursului de arhitectura Arhetipuri 2011

Bistrita, Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi in finala concursului de arhitectura Arhetipuri 2011

Bucuresti, 2 august 2011: Prima etapa a concursului international de arhitectura pentru spatiului public urban Arhetipuri 2011 s-a incheiat. Doar 4 orase au ramas in competitie:  Bistrita,  Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi. Premierea proiectelor calificate in finala competitiei a avut loc in cadrul Galei Finalistilor Arhetipuri 2011, desfasurata in 30 iulie, la Sibiu.

La sfarsitul celei dintai etape a concursului international de arhitectura pentru spatiului public urban Arhetipuri 2011 un numar total de 121 de proiecte au fost inscrise in competitie. Cele mai bune 50 de proiecte, elaborate de arhitecti din 13 tari: Austria, Australia, Belgia, Brazilia, Chile, Elvetia, Franta, Germania, Moldova, Olanda, Romania, Serbia si Spania au fost stabilite in urma unei preselectii online.  Dintre acestea, juriul a desemnat  cele 10 proiecte finaliste si doua mentiuni speciale.

 Toate proiectele prezente in concursul ARHETIPURI 2011 au raspuns cu grade diferite de profunzime si de calitate arhitecturala temei atat de generoase de ‚activator’ al spatiului urban. Faptul ca 121 de echipe au admis si au propus, prin proiectele lor, o solutie mai buna pentru un spatiu urban este primul mare castig al acestui concurs. Cele 50 de proiecte retinute pentru etapa 1 au dezvaluit elemente arhitecturale si scenarii de utilizare, cu coduri de lectura diferite. In alegerea celor 10+ 2 mentiuni speciale juriul international a avut o misiune incantatoare, insa dificila. Complexitatea notiunii de ‚pavilion temporar’  si diversitatea amplasamnetelor au condus la un proces foarte interesant de nuantare a criteriilor de selectie. Proiect de proiect, am urmarit o scala relevanta in intensitatea conceptului (enuntat sau savant disimulat), identificarea unor propuneri magnetice, sesizarea imapctului pe care pavilionul il are asupra zonei de implant, calitatea obiectului arhitectural propus de a fi interactiv), posibilitatea de constructie si modalitatile de reutilizare, a declarat Francoise Pamfil, Lector Doctor Arhitect in Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti, membru titlular in juriul Arhetipuri 2011.

Echipele premiate in cadrul Galei Finalistilor Arhetipuri s-au calificat pentru etapa a doua a competitiei. Doar 4 orase din cele 13 inscrise au mai ramas in concurs. Au fost alese proiecte finaliste care valorifica siturile Piata George Enescu si  Podul Calicilor (Bucuresti), Poarta Lemnelor (Bistrita),  Platoul Salii Sporturilor (Cluj-Napoca), Rapa Galbena (Iasi).
 
Amplasamentele au fost inscrise in concurs de catre autoritatiile publice locale, echipele participante avand posibilitatea de a proiecta in siturile respective un pavilion temporar dupa principiile sustenabilitatii. Proiectul castigator urmeaza a fi construit cu un buget de maximum 100.000 euro si va fi expus pentru o perioada de 12 luni in spatiul pentru care a fost conceput.


0,00 (0 voturi)
Marius

Nu sunt Comentarii la Bistrita, Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi in finala concursului de arhitectura Arhetipuri 2011

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×