Boala celiaca: de ce apare si cum se manifesta
Boala celiaca este o afectiune ce se estimeaza ca ar afecta 1 din 100 de persoane, insa doar aproximativ 30% dintre acestea sunt corect diagnosticate. In lipsa tratamentului corespunzator, ea poate duce la probleme de sanatate serioase, ce pot varia de la malnutritie pana la neuropatie periferica, ceea ce face depistarea si tratarea sa la timp deosebit de importante.[1][2] De ce apare aceasta afectiune, dar si cum se manifesta ea vei descoperi in randurile de mai jos.
Ce este boala celiaca?
Boala celiaca este o afectiune autoimuna care se manifesta prin intoleranta la gluten. Glutenul este o proteina prezenta in cereale precum grau, orz si secara. Desi pare a fi un element banal in alimentatie, glutenul poate cauza probleme semnificative pentru persoanele cu boala celiaca.
Afectand mucoasa intestinului subtire, boala celiaca impiedica o absorbtie corecta a nutrientilor, vitaminele, mineralele si alte substante nutritive esentiale organismului nefiind asimilate corespunzator. Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta, de la copii pana la varstnici, iar diagnosticarea ei poate fi uneori dificila, deoarece simptomele variaza foarte mult de la o persoana la alta.[2]
Cauzele bolii celiace
Boala celiaca este o afectiune autoimuna a carei cauza exacta nu a fost identificata. Ceea ce se stie este ca poate fi declansata de factori genetici, manifestandu-se in special la persoanele care au un membru de gradul I (parinte, frate/sora, copil) cu boala celiaca.
Un factor major in declansarea bolii celiace este consumul de gluten. Glutenul este o proteina prezenta in grau, orz si secara, care declanseaza o reactie autoimuna in cazul persoanelor cu boala celiaca. Aceasta reactie autoimuna se manifesta prin atacarea mucoasei intestinului subtire de catre sistemul imunitar atunci cand persoana respectiva consuma gluten. Acest proces duce la deteriorarea intestinului subtire si la aparitia problemelor de absorbtie a nutrientilor.
Exista si alti factori care pot creste riscul de a dezvolta boala celiaca. Printre acestia se numara anumite afectiuni autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 si boala tiroidiana autoimuna. Persoanele cu sindromul Down, sindromul Turner, colita microscopica sau boala Addison prezinta, de asemenea, un risc mai ridicat la a dezvolta boala celiaca.[1][2]
Te-ar putea interesa si: Ghidul complet al siguranțelor fuzibile: Ce sunt și cum funcționeazăSimptomele bolii celiace
Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la un individ la altul, fapt care contribuie adesea la dificultatea diagnosticarii. La adulti, semnele bolii celiace pot include:
- diareea;
- balonarea;
- pierderea in greutate;
- durerile abdominale;
- greata si varsaturile;
- constipatia;
- anemia;
- osteoporoza;
- osteomalacie;
- dermatita herpetiforma;
- ulceratiile bucale;
- durerile de cap;
- oboseala;
- amorteala si furnicaturile in picioare si maini;
- posibile probleme de echilibru;
- tulburari cognitive;
- dureri articulare;
- functionare redusa a splinei, cunoscuta sub numele de hiposplenism;
- cresterea enzimelor hepatice.
La copii, simptomele digestive ale bolii celiace pot fi mult mai evidente si includ:
- greata si varsaturi;
- diaree cronica;
- distensie abdominala (umflarea abdomenului);
- constipatie;
- gaze intestinale;
- scaune de culoare deschisa, urat mirositoare.
De asemenea, ca urmare a malabsorbtiei nutrientilor, mai pot aparea:
- deficitul de crestere la sugari;
- deteriorarea smaltului dintilor;
- pierderea in greutate;
- anemia;
- iritabilitatea;
- statura mica;
- pubertatea intarziata;
- simptome neurologice (inclusiv tulburare de deficit de atentie/hiperactivitate, dificultati de invatare, dureri de cap, lipsa de coordonare musculara si convulsii).[1]
Boala celiaca este o afectiune comuna, cu manifestari variate, ce de multe ori ramane nediagnosticata. Acest lucru poate duce la complicatii serioase. De aceea, este important ca posibilele sale semne sa nu fie ignorate. Daca observi aparitia unor simptome precum cele mentionate mai sus sau orice alt potential semn de alarma, adreseaza-te unui specialist pentru identificarea cauzei acestora. Nu uita, de asemenea, ca riscul de a suferi de boala celiaca este mai ridicat daca ai rude de gradul I care au primit deja acest diagnostic.
Bibliografie:
- „Celiac Disease”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220. Accessed 31 Oct. 2023.
- „What Is Celiac Disease?”, Celiac Disease Foundation, 2023, celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/. Accessed 31 Oct. 2023.