Ce cantitate de clor sa folosesti pentru a mentine piscina curata si cum se foloseste?

Ce cantitate de clor sa folosesti pentru a mentine piscina curata si cum se foloseste?

Pentru a mentine apa piscinei intotdeauna curata si tratata, este esential sa aplicati periodic clor in piscina. Cantitatea corecta de produs depinde de anumite criterii, cum ar fi dimensiunea piscinei, perioada anului, frecventa precipitatiilor si intensitatea utilizarii. In acelasi mod in care aplicarea prea putina nu este suficienta pentru a promova dezinfectia, prea mult clor poate fi toxic si poate cauza probleme utilizatorilor piscinei. Prin urmare, trebuie sa faci calculele pentru a afla cantitatea exacta de clor pentru care ar trebui sa o folosesti.

In aceasta postare, vom explica diferenta dintre tipurile de clor de pe piata, cum functioneaza substanta in tratarea apei si cum se calculeaza cantitatea ideala de clor pentru piscine .

Clorul pentru piscine: functii si beneficii

Clorul este un dezinfectant rezidual care trebuie aplicat pe apa piscinei pentru a combate bacteriile, ciupercile si alte microorganisme. Pe langa dezinfectare, clorul elimina si mirosurile neplacute si oxideaza materia organica, tinand la distanta algele care incetoseaza apa din bazin.

Functia principala a clorului pentru piscine este de a extermina microorganismele . Puterea sa bactericida si dezinfectanta face imersiile mai sigure, ajuta la protejarea sanatatii utilizatorilor piscinei si previne o serie de boli si inflamatii. In plus, clorul are si o actiune oxidanta .

Pe langa igienizare si protectie, exista si un beneficiu estetic: tratarea piscinei cu clor ajuta la pastrarea apei pure, stralucitoare si cristaline. Acest lucru face ca piscina sa fie foarte atractiva pentru o baie buna. Aceasta este o atractie majora pentru piscinele cluburilor si hotelurilor, deoarece apa vizibil curata impresioneaza clientii.

Care este importanta folosirii corecte a clorului pentru piscine?

Utilizarea clorului este esentiala pentru a evita iritatia, mancarimea si problemele de sanatate cauzate de ciuperci si bacterii care prolifereaza in apa. Cu toate acestea, pentru ca acesta sa combata eficient microorganismele, este necesar sa se aplice clor in doza adecvata, deoarece atunci cand nu exista suficient clor, produsul nu poate dezinfecta apa asa cum era de asteptat.

Piscinele care nu sunt dezinfectate, care nu sunt tratate cu clor sau care primesc produs insuficient, pot fi o sursa de contaminare, mai ales cand sunt folosite de multe persoane.

Dintre bolile care pot fi evitate folosind clorul pentru piscine in doza corespunzatoare, principala este micoza, o infectie cauzata de ciuperci care pot ajunge la unghii, par si piele. Alte probleme pe care utilizarea corecta a clorului le evita sunt dermatita, diareea transmisa de microbii din apa piscinei si chiar negii.

Pe langa evitarea proliferarii unei serii de boli, utilizarea cantitatii adecvate de clor elimina algele care se acumuleaza in piscina . Evitarea infestarilor cu alge este importanta, deoarece acestea modifica culoarea si mirosul apei, facand-o tulbure, precum si avand potentialul de a provoca contaminare bacteriana.

Ce factori cauzeaza pierderea de clor in piscina?

Atat piscinele casnice, cat si cele de uz colectiv sunt supuse pierderii de clor . Acest lucru se intampla din mai multe motive, cum ar fi:

Incidenta luminii solare

Piscinele construite in locuri deschise unde soarele straluceste sunt supuse pierderii de clor, deoarece substanta se evapora mai repede atunci cand este expusa la razele ultraviolete.

Niveluri foarte ridicate de contaminanti

Clorul are actiune bactericida si dezinfectanta si de aceea atunci cand exista un nivel ridicat de contaminanti in apa piscinei ii va combate si elimina. Acest „efort” suplimentar face ca substanta sa se epuizeze mai repede.

Frecventa de utilizare a piscinei

Cu cat se scufunda mai multi scaldatori in piscina, cu atat vor fi mai multi contaminanti in apa si, in consecinta, cu atat consumul de clor va fi mai mare. Din acest motiv, in bazinele comunitare, care sunt folosite mai frecvent, clorul se uzeaza usor.

Diferentele dintre clorul organic sau anorganic pentru piscine

Iata cum sa faci din piscina un loc de relaxare mai sigur Te-ar putea interesa si: Iata cum sa faci din piscina un loc de relaxare mai sigur

Clorul pentru piscine poate fi organic sau anorganic in functie de compozitia sa chimica.

Clorul organic este format din lanturi de carbon si poate fi gasit pe piata ca triclor sau dicloro . Actiunea sa este putin mai lenta si, prin urmare, piscina este protejata mai mult timp. Clorul organic este ideal pentru piscinele situate in spatii deschise.

Clorul anorganic, in schimb, nu are lanturi de carbon si se gaseste in mod obisnuit sub denumirile de hipoclorit de calciu, hipoclorit de sodiu sau clor gazos . Actiunea sa este mai rapida, mai ales sub soare. Utilizarea sa este mai potrivita pentru piscinele din spatii inchise.

Tipuri de clor pentru piscine

Tableta de clor

Tableta de clor se dizolva mai lent si, prin urmare, ajunge sa dureze mai mult. Se distribuie prin flotoare sau cloratoare mecanice si automate, care functioneaza autonom si nu necesita energie electrica.

Clor granulat

Clorul granulat O are un continut ridicat de clor activ si contine un agent stabilizator care reduce timpul de evaporare, marindu-i timpul de actiune. Trebuie dizolvat inainte de aplicare. Atat pregatirea, cat si aplicarea in piscina sunt simple, ceea ce ajunge sa fie atractiv.

Clor lichid

O clorul lichid are un continut mai scazut de clor activ si o putere de oxidare mare. Datorita caracteristicilor sale, se evapora mai rapid si dizolvarea sa este, de asemenea, mai rapida. Acest lucru ajunge sa-si reduca putin eficienta si sa necesite mai multe aplicatii.

Clor stabilizat

Sau clorul stabilizat a adaugat acid izocianuric, care il face sa reziste mai mult la soare. Prin urmare, este cea mai recomandata optiune pentru piscinele situate in spatii deschise si expuse mult timp la lumina soarelui.

Clor pulbere

Inalbitorul sub forma de pudra este mai fin decat varianta granulata si trebuie, de asemenea, dizolvat inainte de aplicare. Este unul dintre cei mai des intalniti clori de piscina de pe piata si eficienta sa este foarte mare, ceea ce il face foarte popular.

Clor cu actiune multipla

Una dintre cele mai complete si practice optiuni de pe piata este clorul cu actiune multipla . Diferenta sa este ca, pe langa combaterea bacteriilor si ciupercilor din apa, produsul are o actiune de clarificare, impiedicand formarea algelor, grupandu-le si lasandu-le in suspensie si mai usor de eliminat.

Cum sa faci calculul corect al clorului pentru piscina?

Primul pas pentru a cunoaste cantitatea de clor de utilizat in piscina dvs. este sa cititi cu atentie eticheta. Producatorii indica de obicei doza si instructiunile de utilizare. In general, lucram cu o medie de 4 grame de clor pentru piscine la mie de litri de apa.

Trebuie sa dozati cantitatea de clor recomandata in functie de volumul piscinei . Daca nu cunoasteti volumul memoriei, il puteti calcula cu urmatoarele formule, in functie de forma bazinului:

Cu toate acestea, exista o modalitate mult mai usoara de a afla volumul piscinei fara a ajunge la calculator. Doar descarcati aplicatia de dimensionare a piscinei Nautilus Size Nautilus Size Nautilus si face calculele pentru tine!

Pe langa luarea in considerare a volumului, este necesar sa se ia in considerare si intensitatea utilizarii piscinei, starea vegetatiei din jur , frecventa precipitatiilor din regiune si frecventa cu care apa piscinei este completata. De asemenea, este necesar sa se acorde atentie parametrilor de alcalinitate si pH ai apei care trebuie corectati si echilibrati inainte de aplicarea clorului.

In ceea ce priveste regularitatea clorarii, aceasta poate varia si in functie de diferiti factori. Puteti utiliza o banda de testare pentru a masura cantitatea de clor liber din apa. Daca acest parametru este mai mic de 1 ppm (parti per milion), trebuie adaugat clor. Acest proces trebuie repetat in fiecare zi pana cand continutul de clor liber se stabilizeaza intre 1 si 3 ppm.

Astfel, la inceput, este necesar sa se aplice clor in fiecare zi, in doza adecvata, astfel incat concentratia substantei sa fie in limitele asteptate. Cu toate acestea, in timp, este posibil sa se mareasca acest interval si sa se elibereze aplicarea de clor dupa cum este necesar.

Care sunt avantaje, dezavantajele si ce sa alegi dintre o piscina subterana si o piscina supraterana? Te-ar putea interesa si: Care sunt avantaje, dezavantajele si ce sa alegi dintre o piscina subterana si o piscina supraterana?
Ce se intampla cand folositi o doza gresita de clor pentru piscina?

Atunci cand cantitatea de clor din piscina este insuficienta, igienizarea apei nu are loc asa cum ar trebui, lasand piscina neprotejata si favorizand proliferarea algelor, ciupercilor, bacteriilor si microorganismelor care sunt vectori ai unei serii de boli ale pielii sau gastro-intestinale. .

Pe de alta parte, un exces de clor poate intoxica scaldatorii, provocand simptome precum durere, iritare a pielii si disconfort. Gazele eliberate atunci cand apa saturata cu clor se evapora pot patrunde si in ochi si nas, provocand mancarimi si iritatii ale mucoaselor. In plus, exista un efect secundar neobisnuit: o concentratie excesiva de clor poate inalbi costumele de baie si chiar parul bailor.

De aceea, cand vine vorba de clor, trebuie sa stii sa dozezi foarte bine cantitatea si sa aplici cantitatea recomandata pentru volumul piscinei. In mod ideal, concentratia substantei ar trebui sa fie intre 1 si 3 ppm, asa cum sa mentionat mai sus.

Cum sa alegi clorul ideal pentru piscina ta?

Avand in vedere atat de multe informatii despre diferitele tipuri de clor pentru piscine, se pune intrebarea: care este cea mai buna optiune? De fapt, nu ne este posibil sa indicam tipul ideal de clor, deoarece acesta variaza in functie de nevoile locului in care se afla piscina si de o serie de alti factori.

Un punct de retinut este frecventa expunerii la lumina soarelui, deoarece unele tipuri de clor nu functioneaza la fel de bine atunci cand sunt expuse la razele ultraviolete. In plus, daca piscina este folosita frecvent, este interesant sa alegeti produse cu un continut mai mare de clor activ. In schimb, daca piscina este folosita rar, poti opta pentru produse cu un continut activ mai mic, care va fi suficient pentru a o proteja.

Sfatul nostru este: cercetati produsele disponibile pe piata, alegeti-l pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra si testati-i eficacitatea. Daca nu functioneaza prima data, pur si simplu incercati din nou, variind intre diferitele marci si tipuri de clor de piscina.

Cum se depoziteaza clorul din piscina?

Ca toate substantele chimice, clorul trebuie depozitat cu mare grija. Cititi informatiile de pe eticheta si urmati recomandarile producatorului la litera pentru a evita accidentele, exploziile, incendiile sau contaminarea.

Clorul piscinei trebuie tinut la indemana copiilor si a animalelor de companie, in locuri adecvate, protejate si bine ventilate. De asemenea, evitati depozitarea produsului in locuri foarte calde si umede.

Precautii pentru utilizare

Cand manipulati clorul de piscina, nu puteti fi niciodata prea atent. De obicei, producatorii de produse specifica metoda de utilizare si masurile de precautie care trebuie luate in timpul utilizarii. Este important sa respectati recomandarile pentru a evita accidentele si vatamarile .

Aplicatie

Clorul nu trebuie amestecat cu alte substante chimice pentru a evita reactiile intre compozitiile lor. Acest lucru este important pentru a preveni deteriorarea materialelor utilizate in timpul manipularii sau accidente din cauza utilizarii gresite.

De asemenea, este obligatoriu sa purtati manusi atunci cand se aplica clor in piscina pentru a evita arsurile, iritatiile pielii sau alergiile. De asemenea, este important sa purtati o masca pentru a nu inhalati vaporii, care ar putea cauza probleme de respiratie. Daca este posibil, purtati ochelari de protectie (sau chiar ochelari de soare) pentru a evita intrarea produsului in ochi.

Volumul apei

Dupa cum am explicat anterior, frecventa clorarii variaza in functie de nevoi. Odata ce concentratia de clor s-a stabilizat intre 1 si 3 PPM, aplicarea se poate face mai frecvent, in functie de dimensiunea piscinei.

De retinut ca cantitatea ideala depinde si de prezentarea produsului, fie ca este lichid sau granulat. Atentie la cantitatea indicata de producatori .


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Ce cantitate de clor sa folosesti pentru a mentine piscina curata si cum se foloseste?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×