Cand vine vorba de gatirea mancarurilor, o oala pentru gatit care functioneaza cu aburi sub presiune este, cu siguranta un articol indispensabil oricarei gospodine moderne. Otelul de inalta calitate si capacitatea sunt cele mai importante criterii de cautat.
Oricat de grozave sunt caracteristicile sau componentele oalelor sub presiune este important sa urmariti ca materialele sa fie de calitate. De obicei, materialul si caracteristicile oalelor sub presiune sunt specificate pe ambalaj, etichetate in mod clar pe cutie sau in partea de jos a acestui articol. Multe dintre brand-urile de produse de bucatarie folosesc in mod implicit materiale de calitate.
In acest articol vor fi redate cateva dintre principalele avantaje ale oalelor sub presiune precum si o prezentare a celor mai populare tipuri de oale pentru gatit sub presiune.
De ce sa cumperi o oala sub presiune?
Gatitul mancarii a revenit in tendinte, cele mai multe doamne si domnisoare, fiind foarte interesate de un stil de viata sanatos – optiune care are la baza mancarea preparata in casa. Daca in trecut, oamenii obisnuiau sa incalzeasca mancarea pe plita sau in cuptor atunci cand serveau masa impreuna cu familiile lor, acum, de cand tehnologia a ajuns la standarde inalte avem modalitati mai usoare de a gati mancarea. Oalele pentru gatit sub presiune economisesc atat timp, cat si bani. Prin urmare, oalele sub presiune sunt cele mai potrivite pentru a face mancare in cateva minute.
De ce sunt utile oalele sub presiune?
Pe langa faptul ca economiseste o mare parte din timp care este alocata gatitului, oalele sub presiune prezinta urmatoarele avantaje:
Siguranta
Gatitul pare usor, iar bucatarii amatori cred ca tot ceea ce implica aceasta activitate, este adaugarea ingredientelor si incalzirea lor. In realitate, retetele de mancaruri si proportiile ingredientelor joaca un rol important. Oalele sub presiune mai vechi au prezentat mai multe riscuri – explozie sau functionare defectuoasa, dar, in prezent, acestea sunt dotate cu diverse componente ce le fac perfect sigure de utilizat.
Exista chiar si oale sub presiune, care au incorporat un cronometru si se opresc singure odata ce mancarea este gatita. Altele fac un zgomot asemnator fluieratului atunci cand mancarea este gatita. Indiferent de sistemele integrate in oalele cu presiune, majoritatea sunt concepute sa anunte utilizatorul atunci cand mancarea este preparata.
Reducerea timpului pentru gatit
Oalele sub presiune au principalul rol de a va economisi din timpul pentru gatit. Ceea ce dureaza o ora pentru a fi pregatit poate fi facut in 15 minute cu ajutorul unei oale sub presiune, asta, fara a face compromisuri asupra gustului.
Pastreaza nutrientii din alimente
Conform cercetarilor , gatirea alimentelor in oalele sub presiune este mai sanatoasa deoarece aburul ajuta la pastrarea vitaminelor si a nutrientilor importanti. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu lasa caldura sa iasa si astfel se pastreaza toate calitatile nutritive ale alimentelor.
Prietenoase cu mediul
In afara de economisirea de timp, ele ajuta la reducerea consumului de resurse energetice sau de gaz. Alternativele, precum cuptoarele cu microunde sunt eficiente, dar consuma mult curent electric, pe langa faptul ca a fost dovedita toxicitatea mancarilor preparate in acest mod.
Pastreaza aroma mancarii
Conform rapoartelor, oalele sub presiune ajuta la pastrarea gustului si va ofera mese delicioase. Acest lucru se datoreaza faptului ca alimentele sunt gatite in sub propriu, care reprezinta cea mai mare parte din aroma mancarii. In consecinta, poti sa te bucuri de o mancare gustoasa, care este pregatita si in timp util.
Intretinere si curatare usoara
Oalele sub presiune va ofera avantajul de a va pastra bucataria curata deoarece nu veti avea nevoie de tigai si containere suplimentare, lucru care este foarte comun atunci cand va orientati atentia spre metodele traditionale de gatit. Curatarea oalelor sub presiune este, de asemenea, foarte usoara si nu trebuie sa petreci ore intregi spalandu-le cu detergenti puternici, decat daca oala este alcatuita din aluminiu. Totusi, oalele sub presiune necesita o intretinere mult mai mica decat alte mijloace de gatit si necesita mai putin spatiu de depozitare.
Tipuri de oale sub presiune
Indiferent de modelul oalei sub presiune, acestea sunt concepute dupa principii asemnatoare. Indiferent daca sunt vechi, noi, electrice sau clasice, toate gatesc mancarea cu ajutorul aburilor, in orice caz va fi mai rapid decat gatitul traditional.
Oala sub presiune electrica
Una dintre principalele diferente dintre o oala sub presiune electrica si o oala sub presiune clasica consta in mecanismul de incalzire. In timp ce o oala sub presiune presiune are nevoie de o sursa separata de caldura, o oala sub presiune electrica prezinta avantajul autonomiei redate de sistemul de incalzire incorporat.O caracteristica interesanta a unei oale sub presiune electrrice este tehnologia implementata, de cronometrare digitala.
Cu ajutorul timerului digital presetat, puteti gati mancaruri de la inceput pana la sfarsit, fara sa fiti atenti la intregul proces. O oala sub presiune electrica autoregleaza caldura si presiunea, astfel incat, nu trebuie sa reglati manual caldura din partea de sus a oalei.
O oala sub presiune electrica este potrivita pentru persoanele care nu au timp sa urmareasca procesul de gatiti si sa regleze constant temperatura si presiunea. O oala sub presiune electrica o va face automat, trebuie doar sa-l setati corespunzator.
Oala sub presiune pentru plite
Aceste modele permit reglarea manuala a temperaturii, lucru deosebit de important daca vreti sa interveniti in aspectul mancarii. Sunt ideale pentru persoanele care isi doresc sa obtina o temperatura si o putere mai mare in timpul gatitului deoarece unele retete de mancare impun acest lucru.
De asemenea, oalele sub presiune ccare necesita utilizarea aragazului sunt rezistente in timp. Este demn de mentionat ca retele de mancare mai pretentioase implica un nivel mare de presiune si o temperatura ridicata, iar oalele sub presiune clasice permit aceasta interventie a utilizatorului.
Oalele sub presiune sunt absolut necesare in orice bucatarie. In functie de preferinte si retele pe care doriti sa le incercati, alegeti modelul potrivit. Cand vine vorba despre oale sub presiune electrice, veti descoperi ca unele modele vin cu optiuni de gatire lenta, aburire si chiar de preparare a iaurtului. Este posibil sa nu aveti nevoie de o oala sub presiune electrica, cu 10 optiuni de gatit diferite. In acest caz, alegeti modelul clasic de oala sub presiune deoarece este mai accesibil ca pret, optimizand astfel bugetul personal.