Cum sa faci o piscina naturala acasa pas cu pas

Cum sa faci o piscina naturala acasa pas cu pas

Piscinele naturale sunt o alternativa ecologica si diferita de relaxare intr-un spatiu natural acasa. Constructia sa, la fel ca si constructia unei piscine, este complexa, dar cu ghidul potrivit putem avea propriul bazin natural. Alegerea locului potrivit, alegerea materialelor si designul sunt cateva dintre cheile pentru realizarea unei piscine naturale perfecte in casa noastra si in acest articol vom vedea cum sa facem fata acestor elemente.

Ce sunt piscinele naturale?

Piscinele naturale sunt spatii de apa care sunt construite fara a fi nevoie de produse chimice, folosind principiile ecologiei pentru purificarea apei.

Este o alternativa durabila la piscinele conventionale, in care se folosesc substante chimice pentru a mentine apa curata.

Intr-o piscina naturala, apa este purificata printr-un sistem de filtrare biologica, care foloseste plante si microorganisme pentru a mentine apa curata si limpede.

Unele dintre cele mai cunoscute caracteristici principale sunt:

 • Piscinele naturale sunt impartite in doua zone principale: zona de scaldat si zona de regenerare a apei.
 • Zona de scaldat este locul unde scaldatorii se bucura de apa. In aceasta zona, apa este in continua miscare datorita unui sistem de filtrare biologica.
 • Zona de regenerare este locul unde se afla sistemul de filtrare biologica, care este responsabil de purificarea apei in mod natural, folosind plante acvatice si microorganisme care se hranesc cu deseurile prezente in apa.
 • Pentru a construi o piscina naturala, este necesar sa alegeti locul potrivit, sa efectuati o excavatie si sa construiti piscina, captuseala si sistemul de filtrare.
 • In zona de regenerare, este important sa alegeti plantele potrivite, cele care sunt capabile sa absoarba nutrientii si deseurile prezente in apa.
 • Intretinerea unei piscine naturale este esentiala pentru a mentine apa cristalina si lipsita de alge. Aceasta intretinere include curatarea sistemului de filtrare, taierea plantelor acvatice si verificarea chimiei apei.

Avantajele si dezavantajele de a avea o piscina naturala acasa

Inainte de a decide sa construiti o piscina naturala acasa, este important sa cunoasteti avantajele si dezavantajele acestei optiuni speciale:

 • Ecologie:  O piscina naturala este solutia perfecta pentru cei care cauta o alternativa ecologica la piscinele conventionale, eliminand utilizarea produselor chimice.
 • Estetica:  Piscinele naturale, fiind concepute pentru a fi integrate in peisaj, ofera o frumusete naturala care imbogateste orice gradina. De asemenea, forma si designul sau pot fi personalizate pentru a se potrivi oricarui stil.
 • Sanatate:  piscinele naturale nu contin produse chimice care pot afecta sanatatea utilizatorilor lor, ceea ce va permite sa va bucurati de o baie mai sanatoasa.
 • Biologic:  bazinele naturale incurajeaza viata acvatica, atragand animale si plante care creeaza ecosisteme unice si protejeaza biodiversitatea.
 • Ingrijire:  piscinele naturale sunt mai usor de intretinut decat piscinele conventionale. Pot fi lasate fara curatare luni de zile fara probleme, iar sistemul lor de filtrare biologica nu necesita monitorizare constanta.

Dezavantaje:  Exista insa si cateva dezavantaje de care trebuie luate in considerare atunci cand decideti sa construiti o piscina naturala acasa.

Pentru inceput, constructia este mai dificila si mai costisitoare decat cea a unei piscine conventionale, deoarece necesita o adaptare a terenului si utilizarea unor materiale specifice precum pietris, nisip si pietre vulcanice.

In plus, poate fi mai dificil sa mentii temperatura potrivita in piscina, deoarece este important ca soarele sa nu incalzeasca apa la fel de mult ca intr-o piscina conventionala.

Proiectarea piscinei noastre naturale

Proiectarea unei piscine naturale este un proces complex care necesita o planificare atenta si cunostinte de specialitate.

Bazinul natural este de obicei impartit in doua zone: o zona de scaldat si o zona de regenerare a apei, special conceputa pentru plantele si flora care mentin apa curata.

Urmatoarele sunt cele mai importante aspecte de luat in considerare atunci cand proiectati o piscina naturala.

Alegerea locului potrivit

Alegerea locului potrivit pentru o piscina naturala este esentiala pentru a garanta succesul acesteia. Locatia aleasa ar trebui sa aiba suficient spatiu pentru dimensiunea si forma piscinei si ar trebui sa fie departe de copaci si alte surse potentiale de resturi.

De asemenea, este important sa aveti in vedere expunerea la soare si umbra pe care doriti sa o aveti in zona piscinei.

Excavarea si constructia bazinului

Excavarea si constructia carcasei piscinei este un proces important care trebuie efectuat de un profesionist cu experienta.

Este esential sa ne asiguram ca paharul are forma potrivita pentru o circulatie adecvata a apei, precum si sa aiba o adancime uniforma pentru a facilita cresterea plantelor acvatice.

Includerea unei zone de scara este, de asemenea, importanta pentru a facilita accesul la piscina.

Recomandarea noastra este intotdeauna sa gunizezi piscina, pentru a garanta etanseitatea piscinei si o durabilitate mai mare.

Captuseala vasului si sistem de filtrare

Cum poti sa-ti transformi piscina veche intr-o piscina de lux Te-ar putea interesa si: Cum poti sa-ti transformi piscina veche intr-o piscina de lux

Captuseala piscinei este o parte esentiala a constructiei unei piscine naturale.

Pot fi folosite diferite materiale precum faianta, portelanul de piatra, pietrisul, nisipul si chiar argila, in functie de estetica pe care ii doriti sa ii dati, insa este important sa alegeti unul care sa nu adauge nutrienti apei si in functie de finisaj. vreau pentru pereti.

Sistem de filtrare

In plus, este important sa instalati un sistem de filtrare naturala care sa permita mentinerea apei curate fara utilizarea de produse chimice.

Sistemele de filtrare pot include utilizarea de filtre biologice, cum ar fi filtrul de scurgere sau patul mobil de pietre, sau altfel un circuit inchis care permite circulatia constanta a apei.

In functie de apa si de ceea ce cautam, putem opta pentru una sau mai multe. Daca doriti sa aflati totul despre filtrele biologice, aruncati o privire aici

Tipuri de piscine naturale in functie de constructia lor

Exista diferite tipuri de piscine naturale in functie de constructia lor.

In aceasta sectiune, ne vom concentra pe piscinele din beton si pe cele din fibra de sticla, polipropilena, printre alte materiale.

Piscine din beton Gunite

Piscinele din beton Gunite sunt cele mai comune in constructia piscinelor naturale. Este o structura din beton armat armat cu plasa de otel si proiectata sub forma de gunit. Rezistenta si durabilitatea sa sunt remarcabile, pe langa faptul ca se pot personaliza atat ca forma, cat si ca marime.

In ceea ce priveste constructia unui bazin de beton impuscat, se incepe cu excavarea terenului pentru a da forma dorita bazinului, ulterior se pun plase de armare din fier si odata ce structura este gata se realizeaza proiectia gunitei.

Odata ce gunitul s-a intarit, structura este acoperita cu un strat pentru a face hidroizolatia si acoperirea ulterioara a acesteia cu un strat de nisip si pietris.

Piscine din fibra de sticla 

Un alt tip de piscine naturale sunt cele din fibra de sticla, care sunt prefabricate in fabrici si asamblate in locul unde urmeaza sa fie amplasata piscina.

Aceste piscine se caracterizeaza prin faptul ca sunt mai putin rezistente decat cele din beton impuscat, dar dimpotriva instalarea lor este mai rapida si mai usoara. Exista si piscine din polipropilena usoare si rezistente, au si avantajul de a rezista la lumina soarelui si la produsele chimice.

Principalul avantaj al piscinelor din fibra de sticla si polipropilena, printre alte materiale, este usurinta lor de instalare.

Constructia lor este mai rapida deoarece sunt piscine prefabricate, ceea ce duce si la un cost mai mic. Totusi, acestea trebuie alese cu atentie deoarece, odata instalate, nu se pot face modificari designului.

Este foarte frecvent ca acest tip de piscina sa aiba un tratament antialge. In acest caz, acest tratament nu este recomandat pentru o piscina naturala.

Captuseala: se recomanda EPDM sau TPO.

PVC-ul nu este recomandat deoarece, pe langa faptul ca are o durabilitate mai mica, are in majoritatea cazurilor produse de finisare incompatibile cu plantele care se pot desprinde in apa. 

Pe piata exista PVC speciale care se folosesc in rezervoarele alimentare sau speciale pentru spatii naturale.

Alte finisaje pentru piscine naturale

 • Vopsea : este mai putin recomandata pentru ca are o durabilitate mai mica, insa daca te hotarasti asupra acestui finisaj trebuie sa fie o vopsea pe baza de poliuretan, poliuree sau epoxi. Nu utilizati vopsele acrilice sau cauciuc clorurat.
 • Piatra naturala: In cazul optarii pentru acest material, este important sa verificati ca nu adauga fosfati in apa.
 • Microciment : este valabil, desi nu se pune de obicei pentru ca este scump.
 • Finisaj mortar de var : este valabil, cu exceptia cazului in care pH-ul apei de umplere este foarte acid.
 • Finisaj cu nisip: Nu recomandam instalarea acestui material deoarece este foarte dur. Acumuland o multime de verdigris, piscina va arata verde din exterior.

Zone pentru piscina naturala

Piscina naturala este impartita in doua zone clar delimitate: zona de scaldat si zona de regenerare. Fiecare dintre ele indeplineste o functie diferita si este important sa le cunoastem pentru a realiza o piscina naturala sanatoasa si echilibrata.

 • Zona de inot. Este volumul de apa in care se practica baia, prin urmare, atat adancimea cat si forma acesteia, marimea si dispunerea acceselor vor varia in functie de variabilele proiectului.
 • Zona de regenerare . Este spatiul in care cresc plantele. Intr-o piscina naturala poate fi de la o sesime pana la jumatate din suprafata totala. 
 • Filtru biologic . Poate fi de la o suprafata de pietris integrata cu plantele (filtru biologic + zona de regenerare) pana la un filtru mic tambur de dimensiuni reduse.
 • Alte zone de filtrare. Piscina naturala poate avea nevoie si de spatii tehnice pentru tablouri electrice, pompe sau alte filtre suplimentare.

Aceste zone pot aparea integrate in aceeasi sticla sau separate, stabilind relatii diferite intre ele si cu mediul. 

Acest lucru afecteaza atat proiectul piscinei, cat si proiectarea si dimensionarea instalatiei de epurare si va depinde de diverse variabile, cum ar fi preferintele personale ale utilizatorilor, utilizarea care va fi data piscinei, spatiul disponibil sau economic. resurse. 

Cum sa integrezi piscina in amenajarea gradinii tale ca un profesionist Te-ar putea interesa si: Cum sa integrezi piscina in amenajarea gradinii tale ca un profesionist

Zona de baie

Aceasta este zona principala a piscinei noastre naturale, este locul unde inotam si ne bucuram de apa. Trebuie sa aiba o dimensiune adecvata pentru numarul de persoane care il vor folosi si un design care sa se potriveasca nevoilor noastre.

Se recomanda ca aceasta zona sa aiba o adancime minima de 1,50 metri si maxim 2,50 metri. Este important sa pastrati apa din piscina la o temperatura mai scazuta decat de obicei, astfel incat cu cat apa este mai adanca, cu atat temperatura este mai scazuta.

Pe de alta parte, este important sa alegeti cu atentie materialele de finisare care vor fi folosite pentru acoperirea bazinului natural al piscinei.

Amintiti-va intotdeauna ca, in functie de finisaj, verdetul, care este inevitabil in acest tip de bazin, va fi mai usor sau mai greu de indepartat (in functie de porozitatea finisajului).

Suprafata plantelor si regenerarea apei

Aceasta este zona in care apa din piscina naturala este regenerata prin filtrarea naturala efectuata de plante si flora naturala.

In aceasta zona sunt amplasate plante acvatice care ajuta la mentinerea echilibrului biologic si la oxigenarea apei.

Este important sa alegem corect plantele acvatice care vor fi folosite in piscina noastra naturala.

Unele dintre cele mai folosite plante sunt: ​​nuferii, spadele acvatice, papura, nasturtiumurile acvatice, printre altele.

Ceea ce incurajam intotdeauna este folosirea plantelor native

In plus, este important sa investigam nevoile fiecarei plante in ceea ce priveste lumina si temperatura si ph-ul pe care le suporta pentru a le aseza in cel mai potrivit loc din piscina noastra naturala.

Este important sa aveti grija de zona plantelor si de regenerarea apei si sa faceti lucrarile de intretinere corespunzatoare. Este important sa taiati plantele, astfel incat acestea sa nu creasca prea mari si sa impiedice circulatia apei. De asemenea, este important sa indepartati frunzele moarte si resturile organice care se pot acumula in aceasta zona pentru a preveni proliferarea bacteriilor si a algelor unicelulare.

Pe de alta parte, folosim plante de mlastina ca suport, bazand functionarea bazinului pe plante scufundate care au o capacitate mult mai mare de oxigenare si filtrare.

Alegerea plantelor acvatice pentru piscina noastra naturala

Una dintre cele mai importante parti in construirea unei piscine naturale este alegerea plantelor acvatice potrivite pentru a mentine apa curata si sanatoasa.

Plantele joaca un rol cheie in piscina noastra naturala, deoarece actioneaza ca filtre naturale, eliminand resturile organice si impuritatile prezente in apa.

Este important de retinut ca fiecare planta acvatica are caracteristici diferite, atat in ​​ceea ce priveste pH-ul, cat si conductivitatea, si este important sa incurajam vegetatia autohtona, de aceea este recomandat sa consultati un profesionist pentru a va asigura ca alegeti plantele potrivite pentru piscina noastra naturala. .

In plus, este important sa tinem cont de faptul ca un exces de plante poate fi daunator pentru bazinul natural, deoarece acestea pot ocupa excesiv spatiul si pot disputa intre ele nutrientii, afectand apa din bazinul nostru natural. Prin urmare, este important sa gasim echilibrul potrivit intre numarul de plante si apa pentru a realiza o piscina naturala sanatoasa.

Atunci cand alegem speciile pentru bazinul nostru va trebui sa tinem cont de mai multi factori precum clima zonei noastre, perioadele de inflorire, daca plantele vor avea frunzis pe tot parcursul anului sau nu, tipul de fauna pe care urmeaza sa o introducem. .. fara Totusi, atunci cand introducem speciile de plante pe care le introducem, trebuie sa avem in vedere ca functia acestora este de a creste si de a elimina materia organica din bazin, din acest motiv speciile cu crestere rapida si invaziva vor functiona mult mai bine, intrucat toate aceasta materie vegetala generata este azot pe care il eliminam din bazin.

Exploatarea si intretinerea piscinei naturale

Odata construita piscina noastra naturala, este important sa ne asiguram functionarea si intretinerea corecta pentru a garanta sanatatea apei si a scaldatorilor. In continuare, vom detalia principalele zone pe care trebuie sa le controlam:

Circulatie a apei si sistem de filtrare biologica

Intr-o piscina naturala, filtrarea biologica este cheia pentru a mentine apa curata si limpede, fara a fi nevoie de substante chimice.

Se poate realiza prin diferite tipuri de sisteme de filtrare biologica precum filtrul cu pat mobil, filtrul de scurgere sau filtrul cu instalatii de regenerare.

Filtrele biologice functioneaza printr-o serie de procese biologice si chimice care elimina impuritatile din apa. Este important sa verificati in mod regulat nivelurile de pH ale apei si sa curatati filtrul biologic corespunzator pentru a mentine un sistem de filtrare bun.

Care este pH-ul apei?

pH-ul este o masura a aciditatii sau alcalinitatii apei. pH-ul ideal pentru o piscina naturala ar trebui sa fie intre 8,0 si 8,6.

Cat de des trebuie sa curatati filtrul biologic?

Cum este controlata si intretinuta apa din piscina? Te-ar putea interesa si: Cum este controlata si intretinuta apa din piscina?

Filtrul biologic trebuie curatat aproximativ la fiecare sase luni. Cu toate acestea, este important sa urmariti schimbarile in claritatea apei si sa reglati frecventa de curatare in consecinta.

Intretinerea apei si lupta impotriva algelor unicelulare

Algele unicelulare sunt una dintre cele mai mari provocari in mentinerea unui bazin natural.

Aceste alge cresc de obicei in apa stagnata, de aceea este important sa se asigure o buna circulatie a apei. In plus, se recomanda utilizarea produselor naturale precum orzul sau spirulina, care ajuta la prevenirea aparitiei algelor.

Daca apar alge, nu este recomandat sa folositi o perie pentru a le indeparta manual, deoarece singurul lucru pe care il vom realiza este sa le raspandim in apa. Ecosistemul trebuie sa fie capabil sa se reechilibreze.

Cum sa previi proliferarea algelor?

 • Asigurati o buna circulatie a apei.
 • Mentine niveluri adecvate de pH.
 • Verificati nivelul de fosfor al apei.

Cum se elimina algele?

Daca apar alge inseamna ca ecosistemul nu este echilibrat corect sau s-a dezechilibrat la timp, asa ca trebuie sa verifici pasii care au fost facuti si sa verifici ca totul este inca in regula.

Daca totul este corect, piscina ar trebui sa revina singura la starea ei de transparenta si curatenie.

Produse chimice si curatarea filtrului biologic

In bazinele naturale nu se folosesc substante chimice pentru a mentine calitatea apei.

Chiar si asa, este important sa curatati periodic filtrul biologic (atunci cand este mai gros de 50 cm) pentru a garanta buna functionare a acestuia si pentru ca piscina naturala sa ramana sanatoasa.

Ce produse chimice sunt recomandate pentru curatarea unei piscine naturale?

Exista cateva substante chimice naturale care ajuta la mentinerea sanatoasa a apei dintr-o piscina naturala.

Este cazul peroxidului de hidrogen, clorurii de sodiu sau ortofosfatilor de sodiu, care pot fi folositi pentru controlul cresterii algelor si bacteriilor. In orice caz, se recomanda utilizarea in doze mici si evitarea folosirii produselor chimice conventionale.

Pastrarea unei piscine naturale in stare perfecta este mai usor decat ar parea initial. Cu o buna circulatie a apei, un sistem eficient de filtrare biologica si utilizarea corecta a produselor naturale, ne putem bucura nu doar de o baie racoritoare, ci si de o oaza naturala acasa.

Atingeri finale si perfectionarea piscinei noastre naturale

Odata ce piscina noastra naturala a fost construita, este timpul sa dam ultimele retusuri si sa o ajustam inainte de a ne bucura de o baie in ea. In aceasta sectiune, detaliem pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru a finaliza realizarea piscinei noastre naturale.

Verificati etanseitatea piscinei

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne asiguram ca sticla piscinei este complet etansa. Pentru a face acest lucru, vom umple piscina cu apa si o vom lasa sa se odihneasca timp de 24 de ore. Daca nivelul apei nu scade in aceasta perioada, putem considera piscina complet etansa. In caz contrar, trebuie sa cautam posibile puncte de scurgere si sa le reparam inainte de a continua cu procesul.

 Ajusteaza valorile pH-ului

pH-ul apei din piscina trebuie sa fie la valori apropiate de 8,5 pentru ca apa sa fie echilibrata si corect tratata, un punct mai mare decat intr-o piscina cu clor.

Daca pH-ul este prea scazut sau ridicat, trebuie sa-l ajustam folosind produse naturale speciale concepute pentru acesta. In aceste tipuri de piscine nu este atat de important sa masurati pH-ul in mod regulat precum este in bazinele clorurate pe timpul verii, asa ca doar in caz de turbiditate sau aparitia algelor vom trece in revista acest punct.

Parametrii calitatii apei intr-o piscina.

Vom lua aceste valori ca fiind bune atunci cand stabilim o referinta pentru calitatea apei, desi fiecare tara va avea criterii diferite:

Parametri chimico-fizici:

 • Limita Ph intre 6,0 si 9,0
 • Transparenta. Criterii de vizibilitate a drenajului inferior.
 • Potential REDOX intre 250 si 900mV
 • Turbiditate scazuta 5 UNF

Parametri microbiologici:

 • „Escherichia coli” 0 UFC
 • „Pseudomonas aeroginosa” 0 UFC
 • „Legionella sp.” 0 UFC

Adaugati plante acvatice

Odata ce piscina este complet etansata si pH-ul ajustat, putem trece la amplasarea plantelor acvatice.

Vom alege acele specii care se adapteaza cel mai bine la clima si nevoile noastre. Pe langa faptul ca aduc frumusete piscinei noastre, plantele ajuta si la mentinerea apei curate si sanatoase.

Incorporeaza filtre biologice

Filtrele biologice sunt o parte fundamentala a bazinelor naturale.

Aceste filtre sunt responsabile pentru mentinerea apei curate si fara impuritati, fara a fi nevoie sa folositi produse chimice. Pentru a le pune in functiune, este necesar sa adaugati o cantitate mica de materie organica in filtru, astfel incat bacteriile sa inceapa sa actioneze. Odata in functiune, filtrele biologice necesita putina intretinere, desi trebuie sa le curatam si sa le verificam periodic.

Adauga ultimele detalii

Pentru a oferi piscinei noastre naturale un aspect mai atent si mai atractiv, putem adauga mici detalii care o fac unica.

Iata cum va puteti bucura de apa calda din piscina pe tot parcursul anului Te-ar putea interesa si: Iata cum va puteti bucura de apa calda din piscina pe tot parcursul anului

Putem, de exemplu, sa incorporam lumini cu led submersibile pentru a ilumina piscina noaptea, sau sa cream o zona de relaxare cu hamace sau sezlonguri pentru a va bucura de soare si de linistea piscinei noastre naturale.

In plus, putem adauga elemente decorative, precum pietre, busteni sau ghivece, care completeaza aspectul natural al piscinei noastre.

Urmand acesti pasi, vom putea avea o piscina naturala complet functionala, pregatita pentru a fi bucurata pe tot parcursul sezonului de scaldat. Mentinand apa tratata corespunzator si efectuand o curatare corespunzatoare, ne putem bucura de baie intr-un mediu natural si ecologic.

Sfaturi si idei finale pentru decorarea zonei noastre naturale a piscinei

Odata construita piscina noastra naturala, putem incepe sa ne gandim la decorarea sa si la modul in care putem imbunatati si personaliza zona care o inconjoara pentru a crea un mediu placut si relaxant. Iata cateva idei si sfaturi de care trebuie sa tii cont:

 • Alegeti un iluminat potrivit pentru zona piscinei, de preferinta lumini economice cu un ton cald.
 • Adaugati cateva sezlonguri confortabile cu perne pentru a va relaxa in timp ce va bucurati de soare si apa.
 • Daca vrei sa dai o nota rustica zonei piscinei, poti include mobilier din lemn si piatra naturala.
 • Pergolele sunt o optiune buna pentru a va proteja de soare si pentru a crea umbra in zona. Il poti acoperi cu plante care ii dau o nota naturala si proaspata.
 • Daca esti in cautarea unei note contemporane, poti opta pentru mobilier cu design minimalist, cu culori neutre care creeaza o senzatie de armonie cu mediul natural.
 • Nu uitati sa includeti elemente precum un dus sau un mic bar pentru a completa experienta piscinei.
 • Adauga plante care completeaza zona inconjuratoare a piscinei tale naturale. Este important sa alegeti plante care nu numai ca infrumuseteaza zona, ci si ajuta la mentinerea echilibrului natural al apei.
 • Nu exagerati cu decorul, amintiti-va ca obiectivul principal este de a crea un mediu calm si relaxant.

Amintiti-va ca cel mai important lucru pentru a decora zona naturala a piscinei este sa tineti cont de mediul sau natural si sa optati pentru elemente care se adapteaza si completeaza mediului.

Cu aceste sfaturi si atingerea personala, vei putea crea o zona placuta si armonioasa in care te poti relaxa si te bucuri de piscina ta naturala.

Cum sa construiesti o piscina naturala acasa pas cu pas

Excavarea locului pentru piscina naturala si proiectarea acestuia

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa alegem locul potrivit pentru a incepe constructia piscinei noastre naturale.

Recomandarea noastra este sa ne uitam la:

 • Caderea frunzelor din copacii din apropiere.
 • Umbrirea care poate aparea in timpul zilei si care va afecta temperatura apei.

Odata selectat locul, se efectueaza sapatura, urmand proiectul selectat anterior.

Pregatirea solului si asezarea primului strat de pietris sau argila

Dupa sapatura se pregateste stratul de argila (de obicei 30 cm grosime), care va servi drept baza pentru impermeabilizarea si protejarea solului. Este important sa va asigurati ca stratul de lut se extinde pe intreg fundul si se conformeaza formei piscinei.

Amplasarea captuselii si a sistemului de filtrare

Odata ce argila este plasata, trecem la asezarea captuselii pentru a obtine o piscina fara scurgeri. In continuare se instaleaza sistemul de filtrare care va asigura o calitate mai buna a apei si o regenerare naturala a acesteia.

Zone ale piscinei naturale: zona de baie si zona de regenerare

Piscina naturala este de obicei impartita in doua zone; o zona de baie si alta pentru regenerare.

Zona de scaldat este cea care va fi folosita pentru a inota si a se bucura de apa, in timp ce zona de regenerare se ocupa de tratarea apei, gratie plantelor si microorganismelor, pentru a o mentine curata si purificata.

Aceste doua functii pot fi date in acelasi pahar, in pahare separate sau intr-un mod mixt si va fi in functie de gusturile si cerintele noastre sa alegem unul sau altul.

Alegerea si amplasarea plantelor acvatice

Pentru a obtine o curatenie naturala corecta a apei, este esential sa selectati plantele potrivite pentru piscina noastra naturala.

Plantele acvatice oxigeneaza si purifica apa, lucru care va fi esential pentru intretinerea ei corespunzatoare.

Sistem de filtrare si intretinere a piscinei naturale

Odata construita piscina naturala, este esential sa intretineti corect sistemul de filtrare si tratare a apei. Pentru ca piscina naturala sa ramana curata si sanatoasa, este necesar sa se administreze corect sistemul de filtrare, sa aiba un echilibru corect al nutrientilor in apa si sa previna caderea materialelor organice in ea.

 • Excavarea locului pentru piscina naturala si proiectarea acestuia
 • Pregatirea solului si asezarea primului strat de argila
 • Amplasarea captuselii si a sistemului de filtrare
 • Zone ale piscinei naturale: zona de baie si zona de regenerare
 • Alegerea si amplasarea plantelor acvatice
 • Sistem de filtrare si intretinere a piscinei naturale
Tipuri de piscine naturale.

Piscina naturala fara tehnologie

Cauze, solutii si sfaturi pentru a elimina apa tulbure din piscina Te-ar putea interesa si: Cauze, solutii si sfaturi pentru a elimina apa tulbure din piscina

Acest tip de piscina naturala foloseste un filtru biologic cu flux vertical integrat in piscina, acest filtru gazduieste si plantele, adica este si zona de regenerare.

Circulatia apei are loc in mod natural prin incalzirea suprafetei apei care o circula prin filtrul de pietris.

Eficacitatea acestui sistem natural de filtrare este limitata. Ecosistemul dureaza cativa ani pentru a ajunge la echilibru si atunci cand ajunge nu este posibil sa se garanteze transparenta completa a apei, insa nu este necesar ca transparenta sa fie completa pentru ca restul parametrilor de calitate a apei sa fie corecti.

Piscina naturala cu recirculare

Daca adaugam o pompa la sistemul descris la punctul anterior pentru a recircula apa din piscina prin filtrul biologic, vom imbunatati semnificativ comportamentul acesteia, putand sa-i reducem suprafata. pot fi folosite si aeratoare pentru a indeplini aceasta functie de circulatie a apei prin filtru.

Skimmer natural pentru piscina si sistem de filtrare

In tipul de bazin natural descris la punctele anterioare, toate elementele care cad in bazin: frunze, insecte... fie procedam la indepartarea lor manual, fie intra in parte din ecosistemul bazinului, crescand nivelurile de autrofizare.

Prin simpla implementare a unui skimmer si a unui sistem de filtrare, putem elimina aceasta materie organica care cade in piscina, facand sistemul mai eficient intr-un mod automat.

Piscina natural completamente tecnificada

Un ecosistem de bazin natural are nevoie de timp pentru a se maturiza si a functiona corespunzator, in aceasta perioada am avea o proliferare de alge filamentoase, alge unicelulare care, fara a reprezenta o amenintare pentru sanatate, pot pune o problema estetica pentru unele persoane.

In plus, in zonele climatice cu insolatie mare si temperaturi ridicate este dificil sa mentinem un echilibru biologic astfel incat sa previna proliferarea algelor in anotimpurile cele mai calduroase (care sunt si cele in care folosim piscina)

Din acest motiv, se pot implementa o serie de elemente pentru realizarea unui bazin cu conditii perfecte inca de la inceput, este un bazin natural complet tehnic:

Filtru sita

 • Este un filtru care elimina automat materialul organic din piscina.

Filtru pentru alge

 • Este un filtru in care este favorizata cresterea algelor astfel incat acestea sa absoarba nutrientii, prevenind proliferarea acestora in alte zone ale piscinei.

Filtru compusi amoniac

 • Elimina compusii de amoniac, una dintre sursele nutritive ale algelor.

Filtru pentru fosfati

 • Elimina fosfatii, o alta dintre principalele surse de nutrienti pentru alge.

Nu este necesara implementarea tuturor acestor elemente pentru functionarea corecta a bazinului, important este, in functie de problema pe care o anticipam, sa punem la dispozitie bazinului anumite sisteme in asteptarea unor eventuale probleme.

Exista multe tutoriale si ghiduri scrise despre cum sa faci piscine naturale, dar uneori o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte.

In plus, explica in detaliu cum sa pastrezi apa curata si sanatoasa fara utilizarea de produse chimice.

Comentarii si intrebari frecvente de la utilizatori despre piscinele naturale si constructia acestora

Constructia unei piscine naturale poate genera multe indoieli si intrebari, mai ales daca nu aveti experienta anterioara in materie.

Iata cateva dintre cele mai frecvente intrebari si comentarii care apar adesea:

 • Ce fel de autorizatii sunt necesare pentru a construi o piscina naturala acasa?
 • Este posibil sa construiti o piscina naturala fara ajutorul unui profesionist?
 • Care este cea mai buna locatie pentru a construi o piscina naturala?
 • Este necesar sa sapi mult pentru a construi o piscina naturala?
 • Este posibil sa construiti o piscina naturala intr-o gradina mica?
 • Cum pot avea grija de plantele acvatice din piscina mea naturala?
 • Cum pot preveni formarea algelor si cum pot pastra apa curata din piscina mea naturala?
 • Este posibil sa folositi produse chimice pentru intretinerea piscinei naturale?
 • Ce cost aproximativ costa construirea unei piscine naturale?

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frecvente intrebari care pot aparea atunci cand construiesti o piscina naturala acasa.

Este important de retinut ca fiecare caz este diferit si va depinde de factori precum spatiul disponibil, materialele folosite si particularitatile mediului.

In orice caz, este indicat sa aveti sfatul unui profesionist pentru a garanta constructia corecta si intretinerea corespunzatoare a piscinei noastre naturale.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Cum sa faci o piscina naturala acasa pas cu pas

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×