Care este spatiul minim recomandat pentru cultivarea fiecarei legume?

Care este spatiul minim recomandat pentru cultivarea fiecarei legume?

Cand cultivam legume in ghivece, dimensiunea este cheia, in principal din cauza spatiului si economiei.

In acest articol vom detalia dimensiunea minima ceruta de fiecare dintre cele mai comune culturi pe care le putem avea in gradina noastra.

 De ce trebuie sa stiti dimensiunea ghiveciului pentru fiecare planta?

  1. Ghivecele si recipientele pentru cultivarea legumelor si ierburilor pe terase, balcoane si acoperisuri trebuie sa fie suficient de mari pentru ca cultura sa se dezvolte corect.
  2. Un recipient trebuie sa contina substratul si umiditatea necesare pentru a furniza nutrientii de care plantele au nevoie pentru cresterea lor, ceea ce le va permite sa produca frunze, flori si fructe.
  3. Ghiveciul trebuie sa fie suficient de mare pentru ca radacinile plantei sa se dezvolte. Si un ghiveci ar trebui sa fie suficient de mare incat inaltimea si greutatea cresterii plantei deasupra solului sa nu rastoarne recipientul.
  4. Unele plante sunt suficient de mici incat mai mult de o planta poate fi cultivata intr-un recipient; alte plante cresc atat de mari incat nu poti creste mai mult de o singura planta intr-un recipient.
  5. Adancimea vasului trebuie sa fie de cel putin 20 cm. Cu aceasta adancime vom asigura un randament bun la aproape toate legumele cultivate in ghiveci.
  6. Containerele mai mici care detin mai putin sol pot necesita udare si fertilizare mai frecvente.
  7. Un bun drenaj este esential atunci cand se cultiva plante in containere. Containerele cu diametrul mai mic de 25 cm ar trebui sa aiba un orificiu cu diametrul de 1,5 cm pentru a asigura un drenaj bun. Containerele mai mari de 10 inci in diametru au nevoie de doua pana la patru gauri.

Dimensiuni minime recomandate pentru ghivece pentru legume:

Mustar - Cultivati in ghivece de cel putin 5 litri

Rucola - Cultivati in ghivece de cel putin 5 litri. O optiune buna este sa le cresti in cutii de fereastra.

Sparanghel – Cultivati doua plante intr-un recipient de 20 de litri; si pana la cinci plante intr-un recipient de 40 de litri

Fasole - Au nevoie de cel putin 20L per planta. Plantati fasole de tufis la cel putin 9 centimetri una dintre ele si fasolea de vita de vie la 4 centimetri distanta.

Sfecla – Cultivati sapte plante intr-un recipient de 10 L si pana la doua duzini intr-un recipient de 40 L; distanta minima intre plante 5 cm.

 Brocoli- cultiva una planta por contenedor de 20 a 40L

Varza de Bruxelles - Creste o planta pe recipient de 15L; doua intr-un recipient de 20 L.

Varza – Puteti creste un cap mare intr-un recipient de 15L; cresc trei plante intr-un recipient de 40 l.

Morcovi - Cultivati soiuri care sunt pitice (10 cm) in recipiente de 10L; Soiurile lungi de 15 cm folosesc recipiente de 20L; Soiurile de 30 cm lungime folosesc recipiente de 40L. Replicati recolta pana cand se obtine o separare de 5 cm intre rasaduri. Daca varful radacinii atinge fundul vasului, morcovul nu se va dezvolta corespunzator.

Conopida- Cultivati o planta intr-un recipient de 20L; cresc 3 plante intr-un ghiveci de 40 l.

Ce plante sa alegi pentru gradina ta pe timp de seceta? Te-ar putea interesa si: Ce plante sa alegi pentru gradina ta pe timp de seceta?

Telina – Cultivati o planta intr-o galeata de 10L; cresc cinci plante intr-un ghiveci de 40 l.

Sfecla - Cultivati o planta intr-un recipient de 10L; cresc cinci plante intr-un recipient de 40 de litri.

Cicoare - Cultivati trei plante intr-un ghiveci de 40L.

Ceapa – Semanati intr-o oala de 5L.

Porumb - Cultivati trei plante de dimensiuni normale intr-un recipient de 40 de litri si sase intr-un recipient de 80 de litri.

Castraveti – un tip compact intr-un recipient de 20L si doua pana la trei plante de soi normal intr-un recipient de 26-38L.

Vineta - Cultivati o planta pe recipient de 20 L. Cresteti doua sau trei plante intr-un recipient de 40 de litri.

Usturoi - plantati cateii de usturoi in recipiente de 15L cu o distanta intre plante de 10 cm.

Hrean - Cultivati o planta intr-un recipient de 20 L sau mai mare - aceasta este o planta cu radacini adanci.

 Praz - Cultivati 10 plante intr-un recipient de 20L. Cel mai bine este sa cresti prazul intr-un recipient care sa aiba o adancime de cel putin 35 cm.

Salata verde - O planta va creste in 5 l, dar daca cresteti salata verde, aveti nevoie de recipiente suficient de mari pentru a distanta plantele la 25 cm.

Mustar (pentru frunze) - creste in ghivece de minim 10L; distantati plantele la 10 cm unul de celalalt.

Pepeni – Cultivati o planta intr-un recipient de 40 L. (daca este un soi mic il puteti creste in 20L)

Hibiscus - Cultivati o planta intr-un recipient de 40 L sau mai mare.

Ceapa si ceapa verde - puteti cultiva ceapa in recipiente de 5L.

Mazare sau mazare - Puteti creste 5 plante intr-un recipient de 20 L. Puneti un spalier de sarma pentru ca acestea sa creasca.

Ardei - Cultivati un ardei mare intr-un recipient de 20 L. Spati plantele la 30 cm unul de celalalt

 Cartofi - Cultivati cartofii intr-un recipient de cel putin 12 inci latime si 12 inci adancime. Plantati patru sau cinci cartofi pui intr-un recipient de 20 de litri.

Dovlecei - Cultivati o vita de vie intr-un recipient de 40 L.

Ridichi - Cultivati plantele in ghivece de 10L. Distantati plantele la 2,5 pana la 5 cm unul de celalalt.

Rubarba - Cultivati o planta intr-un recipient de 40 L sau mai mult.

Spanac – Cultivati trei plante intr-un recipient de 10L; distantati plantele la 15 cm unul de celalalt.

Cartof dulce - Cultivati o planta intr-un recipient de 40 L sau mai mult.

Rosii - Le puteti cultiva in recipiente de 20L. Incepeti rasadurile iarna in ghivece de 5L pana le puteti transplanta afara.

Dovlecei  - Cultivati o planta intr-un ghiveci de 20 L.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Care este spatiul minim recomandat pentru cultivarea fiecarei legume?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×