Tipuri de tigai: Care este cel mai sanatos material atunci cand vrei sa cumperi o tigaie?
In trecut, daca voiai sa cumperi o tigaie, o aveai foarte usor: se aprecia doar daca este antiaderenta sau nu si daca dimensiunea este adecvata pentru ceea ce dorim sa o utilizam. Astazi, insa, am intrat intr-o etapa care se caracterizeaza printr-un numar mare de materiale noi, prin nivelul de toxicitate sau nontoxicitate al tigaii, prin „auditurile” efectuate pe producatori, ba chiar prin cererea de transparenta elementelor care le compun.
Drept urmare, putem elabora 6 criterii diferite:
- Confortul dvs. de utilizare
- Din ce este facuta?
- Nivelul de aderenta
- Materialul de sub acoperire care poate intra in contact cu alimentele noastre
- Daca sunt potrivite pentru toate tipurile de foc
- Care este bugetul tau?
Pe langa aceasta, putem stabili si 7 tipuri principale de materiale care sunt folosite astazi pentru a face tigai:
- Fier
- Aluminiu
- Titan 100%
- Otel inoxidabil
- Ceramica
- Sticla
- Antiaderent clasic
- Antiaderent cu titan
Care este tigaia care se potriveste cel mai bine nevoilor tale?
Daca combinam toate posibilitatile pe care tocmai le-am vazut, putem gasi mai usor tigaia perfecta , cea care se potriveste exact circumstantelor si nevoilor noastre:
1/9
Tigai din titan
Tigaile din titan marcheaza o noua era, deoarece, printre altele, sunt non- toxice, foarte durabile, hipoalergenice si raspandesc foarte bine caldura . Atunci cand le cumparati, pentru a va asigura ca sunt 100% titan, trebuie sa fie de culoare lucioasa-mat, deoarece exista si alte tigai negre in care titanul face parte din compozitie.
2/9
Oale si tigai de sticla
In general, nu folosim foarte des tigai transparente, dar adevarul este ca acestea capata din ce in ce mai multa putere in lumea bucatariei deoarece sunt o alternativa foarte buna la alte tipuri de materiale: sticla este inofensiva, stabila si potrivita pentru toti. tipuri de incendii , cu exceptia inductiei. In ciuda tuturor li se intampla acelasi lucru ca si celor din otel, si anume ca nu sunt antiaderenti.
3/9
Tigai din otel inoxidabil
Este un aliaj de fier cu carbon si o proportie redusa de metale grele care, in ciuda faptului ca este un material destul de stabil, poate elibera cantitati mici de ioni metalici in alimente, mai ales daca este ras sau daca sunt gatite alimente acide. Dintre otelurile inoxidabile, cele mai sigure sunt otelul 18/9, otelul chirurgical (T-304) si otelul titan.
4/9
Tigai de aluminiu
Acest material nu este foarte recomandat deoarece exista un anumit risc ca sarurile de aluminiu sa poata fi transferate in alimentele noastre . Cu toate acestea, sunt recomandate aluminiul anodizat, care este mai rezistent si mai putin poros, sau aluminiul forjat, care este foarte gros.
5/9
Te-ar putea interesa si:
Cele mai recomandate seturi de mobilier pentru baia ta
Tigai din ceramica
Aceste tigai, care sunt adesea de culoare alba , ofera o suprafata mai sigura si sunt, de asemenea, antiaderente. Totusi, pe piata exista o mare varietate, asa ca ar trebui sa acordati atentie calitatii: cele din gama cea mai ieftina se deterioreaza rapid si pot contine nanoparticule si solventi daunatori sanatatii, in timp ce tigaile bune trebuie sa fie certificate fara metale grele, PFOA . sau nanotehnologie.
6/9
Tigai de granit
Trebuie sa fiti atenti cand cumparati tigai de „piatra” sau „granit”, deoarece sunt de fapt tigai termo-ceramice colorate si, prin urmare, au aceleasi dezavantaje ca acestea. Pe de alta parte, tigaile stralucitoare de culoare metalica care pretind a fi titan contin adesea doar un procent din acesta, asa ca verificati inainte de a cumpara.
7/9
Tigai de fier
Tigaile de fier raspandesc foarte bine caldura si sunt perfecte pentru sot sau gratar, precum si foarte rezistente si durabile. Cu toate acestea, pot fi foarte incomod de purtat din cauza greutatii lor si necesita mai multa grija pentru a preveni ruginirea lor. Pe de alta parte, nu sunt antiaderente. Exista doua tipuri principale: cele din fier mineral si cele din fonta sau fonta, care sunt mai groase si pot incorpora emailuri care impiedica ruginirea.
8/9
Tigai din teflon
Tigaile de teflon au fost candva apogeul modernitatii datorita puterii lor antiaderente, dar ascundea un secret: desi antiaderentul in sine era sigur, substanta care leaga antiaderentul de tigaie nu era. Era de fapt PFOA , un material care poate fi daunator sanatatii, deoarece se acumuleaza in rinichi si ficat, dauneaza sistemului imunitar si poate fi un factor agravant in obezitate si alte tulburari.
9/9
Evitati cu orice pret vasele din plumb si cupru
Plumbul este un material foarte toxic care se acumuleaza in organism, in timp ce cuprul, desi este pretios in bucatarie ca element decorativ, nu este foarte potrivit pentru gatit deoarece poate contine staniu sau nichel si niveluri ridicate de toxicitate pentru organism.
Cum sa faci alegerea corecta?
Avand in vedere atata varietate, este logic sa ne incurcam si sa nu stim de unde sa incepem. Daca acesta este cazul tau, retine ca cel mai sigur lucru este sa pariezi mereu pe materiale de incredere si sa cauti tigai care indeplinesc aceste 4 cerinte : fara metale grele, fara nanotehnologie, fara PFOA si fara BPA.