Totul despre acoperis

Totul despre acoperis

Acoperisul are o importanta covarsitoare in confortul, siguranta si estetica unei locuinte. Alegerea unei invelitori trebuie sa aiba in vedere atat forma acoperisului, cat si estetica generala.

Plecand de la specificul local in domeniul constructiilor, de la clima si materiale disponibile, s-au dezvoltat forme si structuri diverse ale tipurilor de invelitori. Astfel, puternic influentate de traditie, regasim acoperisuri mai mult sau mai putin inclinate, in diverse modele si culori, invelite cu tigle ceramice, tigle din beton, sindrile bituminoase sau tigle metalice. Un acoperis trebuie sa fie: rezistent si de calitate, ecologic, sa pastreze in timp culoarea initiala; sa ofere protectie buna hidro, termo si fonica; sa se monteze usor; sa ofere o intretinere minima dupa montaj; sa se prezinte ca un sistem complet, unitar; sa ofere o garantie cat mai indelungata.

Tiglele ceramice

Cele mai raspandite materiale folosite ca invelitoare de acoperis, datand din cele mai vechi timpuri (800 i.Ch.), prezinta o serie de avantaje: au o durata lunga de viata (intre 80 si 100 de ani), sunt termorezistente, ignifuge, rigide la socuri, acizi (ploaie), baze (murdarie), sunt rezistente la inghet, au capacitate de uscare rapida si permeabilitate la vaporii de apa. Se recomanda a fi montate bucata cu bucata pe o structura solida din lemn, fiind cel mai des utilizate la acoperisurile cu panta, care sunt raspandite indeosebi in zonele subcarpatice si deluroase. Sunt potrivite caselor vechi, pastrand aspectul arhitectural traditional. Sunt produse in culori naturale, insa exista modele la care, pentru armonizare, s-au aplicat si lacuri colorate.

Tiglele din beton

Acestea sunt produse din amestec de materii prime naturale precum: nisip de cuart spalat si sortat, ciment si coloranti pe baza de oxizi de fier, amestec dozat in proportii variate. Au o absorbtie mica de apa, ceea ce influenteaza pozitiv durata de viata a materialului, dupa turnare ele aflandu-se intr-un proces continuu de intarire, care dureaza aproximativ 80 de ani. "Viata" tiglelor din beton depaseste, de obicei, 100 de ani. Garantia acordata de producatori este, in general, de 30 de ani. Gama de culori e variata. Rezistenta deosebita a materialului face din tigla de beton unul dintre cele mai bune materiale de invelitori. Sunt mai grele decat tiglele ceramice.

Sindrile si membrane bituminoase

Sunt la fel de bine utilizate atat pentru acoperirea cladirilor comerciale si industriale, cat si a imobilelor de locuinte, case de vacanta sau simple constructii utilitare cum ar fi garaje, ateliere, cabane, umbrare de gradina. Aceste tipuri de invelitori se gasesc fie sub forma de placi ondulate impregnate cu bitum, fie sub forma de placi bituminoase tip sindrila. Datorita calitatilor pe care le indeplinesc (rezistenta, flexibilitate, elasticitate), invelitorile bituminoase se utilizeaza la acoperirea unei game diverse de constructii. Greutatea lor mica nu implica o structura grea a sarpantei, permitand o instalare simpla si rapida chiar si pe un acoperis vechi, deja protejat de o membrana inca in buna stare. Compozitional, sunt realizate din bitum armat cu fibra de sticla, culoarea fiind determinata de varietatea granulelor ceramice.

Tiglele metalice

Dintre toate materialele folosite pentru invelitori, tabla imbina cel mai bine calitati precum: rezistenta, flexibilitate, eleganta, greutate redusa si usurinta de montare. Tiglele metalice reprezinta o solutie optima atat pentru constructiile noi, cat si pentru renovarea acoperisurilor vechi, montarea lor resrezentamd un proces simplu si rapid, nefiind necesara demontarea celui precedent. Exista mai multe tipuri de tabla pentru acoperisuri: tigla metalica, tabla plana faltuita si tabla profilata (cutata).Tigla metalica tip Monterrey este disponibila intr-o paleta coloristica foarte variata, in functie de stilurile arhitecturale ale cladirii si preferintele clientului (13 nuante diferite). Tigla metalica este realizata din otel finlandez de calitate superioara, galvanizat la cald, cu protectie multistrat pe ambele fete: Poliester, Poliester Mat, Pural si PVDF. Monterrey este acoperisul care se incadreaza stilat peisajului natural si arhitecturii resedintelor familiale. Produsul este folosit atat ca invelitoare pentru acoperisul constructiilor noi, dar si pentru renovarea acoperisurilor vechi, acolo unde starea structurii de rezistenta a acoperisului sau a intregii cladiri nu permite utilizarea produselor cu greutate proprie mare.

Tabla plana prefaltuita

Acoperisul clasic din tabla, realizat din tabla plana prefaltuita,prezinta aceleasi caracteristici ca si cel din tigla metalica: durabilitate, distinctie, calitate.Un avantaj il reprezinta sistemul dublu de prindere: prin suprapunerea falturilor si fixarea cu suruburi cu saiba din cauciuc pe o latura a fiecarui panou.

Tabla profilata

In cazul tablei profilate, noutatea o reprezinta varietatea mare de forme si modele pe care le poate lua panoul din tabla: profile ondulate, profile trapezoidale cu santuri mai mult sau mai putin reliefate, profile in V sau combinate, etc. Rolul acestor profile este in primul rānd estetic, dar si de orientare a puvoaielor de apa pluviala pe directia pantei. Gama de profile trapezoidale este disponibila intr-o varietate de modele potrivite pentru diverse stiluri de acoperisuri. Formele simple si drepte se combina foarte bine cu arhitectura mai veche si confera un aer de individualitate cladirilor moderne. Aceste profile sunt disponibile conform dimensiunilor casei, in sistem complet, cu sau fara montaj.Argumentele care pledeaza in favoarea utilizarii sistemelor de acoperisuri metalice au in vedere avantajele care decurg din performantele materialului – metalul.

Calitatile sale principale sunt:

- Durabilitatea acestui material nu poate fi pusa la indoiala, invelitorile metalice fiind utilizate din secolul al XIX-lea. Durabilitatea tiglelor metalice este asigurata si de protectia realizata pe baza unei retete si a unei tehnologii care cuprinde o succesiune de straturi rezistente mecanic la intemperii, coroziune si radiatii ultraviolete;

- Greutatea placilor este un argument care pledeaza in favoarea acestui tip de invelitori. Suportul invelitorii si structura acoperisului pot fi calculate mai economic (decāt in cazul tiglelor de beton, de pilda, sau decāt in cazul elementelor de invelitoare asezate in doua sau in trei straturi);

- Etansarea la apa, zapada si vānt este asigurata prin aceea ca numarul de rosturi intre elemente este mult mai mic (decāt in cazul elementelor de dimensiuni mici, de tipul tiglelor); cu cāt mai multe rosturi intre elemente pe o invelitoare, cu atāt mai mare este pericolul potential de infiltrare a apei intre si sub elemente);

  • Invelitorile metalice se pot monta pe acoperisuri cu pante mai mari decāt cele uzuale admise de alte tipuri de solzi.

Componenta exterioara a protectiei multistrat

Noul Pural Mat - Este o protectie cu aspect mat, speciala pentru acoperisuri. Durabilitatea si maleabilitatea acestui strat sunt de aceeasi clasa superioara, traditionala pentru Pural. Pural Mat confera distinctie si stil cladirilor moderne, aspectul mat fiind totodata potrivit si pentru renovarea acoperisurilor. Este folosit la modelul Classic.

Pural - Este un strat de protectie pe baza de poliuretan, cel mai bun pentru tabla de acoperisuri si inchideri. Este maleabil, produsele protejate cu Pural fiind usor de profilat si montat. Structura suprafetei il face rezistent la coroziune, la actiunea zapezii, ghetei si a radiatiilor UV.

Poliester Standard - Este un lac lucios care protejeaza foarte bine culoarea la actiunea factorilor de mediu si a radiatiilor UV. Poliester Standard se utilizeaza la acoperisuri si inchideri situate in medii cu grade normale de poluare. Este disponibil in cea mai larga paleta de culori.

Poliester Mat - Are o rezistenta buna la intemperii si coroziune. Aspectul mat confera acoperisului o distinctie aparte, fiind destinat cu precadere acoperisurilor resedintelor familiale.

PVDF - Este o protectie lucioasa care se comporta foarte bine in timp. Are o rezistenta buna la coroziune si pastreaza culoarea nealterata pentru un timp indelungat. Se preteaza la constructii, unde aspectul estetic este determinant si persistenta in timp a culorii (rezistenta la murdarie) este o cerinta importanta.


0,00 (0 voturi)
Marius

Nu sunt Comentarii la Totul despre acoperis

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×