Totul despre casele de lemn

Totul despre casele de lemn

Nu exista specie de lemn care sa nu poata fi utilizata in constructia unei case, dar in general se prefera lemnele din esente moi (brad, molid, pin, eucalipt etc.), deoarece pretul lor este mult mai redus.

Lemnul este unul dintre materialele cu cea mai veche utilizare in constructia locuintelor. In prima faza a fost folosit ca atare, intr-o forma neprelucrata. O data cu dezvoltarea tehnicilor de taiere si prelucrare, lemnului i s-au dat tot mai multe forme, ajungand sa fie utilizat aproape in orice componenta a unei constructii. Dezvoltandu-se noi tehnici de imbinare, paleta de utilizare a lemnului devine din ce in ce mai mare: poduri de dimensiuni mici si medii, sali de sport, patinoare, depozite cu deschideri mari etc. Lemnul are o conductibilitate termica redusa, de aceea se comporta bine si cand este frig si cand este cald. Din aceste motive, numarul caselor din lemn pe intreg mapamondul reprezinta in acest moment 60% din totalul constructiilor cu maximum doua nivele.

La ora actuala, in Romania, numarul caselor din lemn nu depaseste 25% in mediul rural si 10% in mediul urban. Numarul mic de case din lemn (in ciuda faptului ca tara noastra este acoperita de paduri in proportie de 30%) se datoreaza lipsei de cultura in constructia acestor tipuri de case, dar si anilor petrecuti sub comunism, cand aproape toata lumea era mutata la bloc. La noi, cel mai des se utilizeaza bradul si molidul; mai putin fagul, stejarul, salcamul si teiul. Restul speciilor sunt folosite in mod accidental.

Avantajele unei case de lemn

Totusi, in ultimul timp, in Romania, constructia de case din lemn a luat amploare. Aceasta dezvoltare are la baza cateva cauze, dintre care enumeram: asimilarea de catre fabricile romanesti de know-how pentru constructia de case din lemn; aparitia pe piata din Romania a unor noi materiale de finisare care permit ca o casa pe structura din lemn sa arate ca una din caramida; pretul redus al unei astfel de case; dezvoltarea creditului imobiliar; o mai buna promovare a acestor tipuri de case; cresterea pretului la casele din zidarie.

Realizarea unei case din lemn prezinta o serie de avantaje:

-costurile de constructie sunt in medie cu 30-40% mai mici fata de o constructie in zidarie clasica;

-lemnul este un produs natural, foarte bine acceptat de organismul uman;

-o comportare foarte buna in cazul cutremurelor; lemnul prin natura lui preia mult din orice tip de vibratie, inclusiv unde seismice;

-fiind o structura mult mai usoara, sunt reduse costurile fundatiei;

-termene relativ scurte de executie: 45- 120 de zile, in functie de dimensiunile si complexitatea constructiei.

Tipuri de case de lemn

Exista patru mari tipuri constructive de case ce pot fi realizate pe o structura din lemn:

1.case din busteni rotunzi;

2.case din barne;

3.case pe structura de grinzi;

4.case pe cadre.

1.Case din busteni rotunzi

Sunt unele din cele mai vechi tipuri de locuinte construite, avand ca material principal lemnul. Ele sunt realizate din trunchiuri de copac. Acestea trebuie sa fie drepte. Inainte de prelucrare, ele sunt decojite. Lemnul nu se usuca decat in mod natural. Bustenii se imbina prin chertari, nefolosindu-se alte elemente de asamblare metalice. Izolatia termica a casei este realizata exclusiv din lemn. Acest tip se preteaza pentru cabane sau case de vacanta asezate in zone montane.

2.Case din barne

Reprezinta o forma de casa mai evoluata decat cea din busteni rotunzi. Ele au aparut o data cu primele scule de prelucrare a lemnului. Deoarece barnele au o sectiune regulata, asamblarea casei se face mult mai usor. Multe din constructiile din lemn din mediul rural sunt construite si acum prin aceasta metoda. Deoarece atat in Romania, cat si pe plan mondial lemnul devine un material din ce in ce mai costisitor, aceasta metoda de constructie devine nerentabila, recomandandu-se doar celor care doresc o casa rustica. Care este varianta moderna a acestor case? Casele realizate din barne frezate lamba-uluc pe canturi cu cate doua sau trei canale, in functie de latimea elementelor. Acestea asigura o mai buna montare a elementelor, o izolatie termica buna si o protectie impotriva vantului, net superioara varianteiclasice. Si designul general al casei, exterior si interior, are de castigat.

3.Case pe structura de grinzi

Acest tip de case este echivalentul celor clasice pe structura de stalpi si grinzi din beton armat. Ele prezinta marele avantaj ca, intr-o anumita masura, sunt modulare. Adica, in cazul in care proprietarul doreste partajarea spatiului, sa poata fi modificata si dupa ce a fost finalizata constructia. Peretii au in general doar rol de izolatie fonica si termica si rol despartitor.

Grinzile pot fi din bucata unica sau din lamele lipite. Cele din bucata unica au avantajul unui cost redus, dar sunt limitate din punctul de vedere al dimensiunilor de catre marimea busteanului din care au fost obtinute.

Grinzile lamelare (Glulam) sunt realizate din mai multe elemente de cherestea, lipite intre ele cu adezivi speciali. Aceste tipuri de grinzi prezinta multe avantaje fata de cele clasice, dintr-o bucata, cum ar fi: structura lor este mult mai uniforma, deoarece, in timpul procesului de fabricare a acestor grinzi, toate elementele din care sunt realizate au fost uscate uniform si prelucrate in mod separat; din cauza sectiunilor foarte mari, grinzile clasice nu pot fi uscate in profunzime. Ca urmare a acestui fapt, ele lucreaza in timp si pot aparea crapaturi adânci de-a lungul fibrei lemnului; datorita structurii uniforme, glulamul are o comportare pe masura: rezistenta lui la solicitari este mult marita; nu ia foc in profunzime. Chiar daca sunt realizate in general din lemn de rasinoase, esente cu o combustie ridicata, aceste grinzi nu ard in profunzime.

Aceasta proprietate prezinta un mare avantaj in cazul unui incendiu; aspectul exterior mult mai placut; pot fi realizate in dimensiuni mult mai mari decat cele clasice. In cazul grinzilor lamelare singurele limite de dimensiuni sunt date de dotarea tehnica a fabricilor unde sunt realizate si a modalitatilor de transport; pot fi modelate din fabricatie sub forma de arc, fapt ce duce la realizarea unor elemente de arhitectura foarte cautate in ultimul timp.

Elementele din care sunt realizate grinzile lamelare sunt incleiate cu adezivi non-toxici, respectandu-se standardul D4 (nu se dezlipesc in prezenta apei). Structura cadrelor din grinzi poate fi rigidizata prin folosirea panourilor de OSB.

4.Case pe cadre

Acest tip de case este folosit din ce in ce mai mult in Romania. Denumirea engleza de TimberFrame este mai des utilizata. Casele din lemn pe sistem cu cadre sunt echivalentul caselor din zidarie cu ziduri portante. Prezinta marele dezavantaj ca, o data construita, casa nu mai poate fi repartitionata. In general, aceste case sunt realizate cu pereti preasamblati in fabrica, astfel scurtandu-se foarte mult montarea intregii structuri.

Metode de imbinare a lemnului

A. Prin chertari

Aceasta este metoda traditionala de imbinare in cazul constructiilor din lemn. Chertarile se pot folosi la orice tip de casa din lemn, mai putin la cele realizate pe cadre. In anumite cazuri, in loc de cuie se utilizeaza cepuri din lemn.

B. Prin elemente metalice

Cele mai rudimentare elemente metalice folosite la casele din lemn au aparut o data cu prelucrarea metalelor. Printre primele au fost cuiele si scoabele. Cea mai noua inventie din acest domeniu, placuta cu cuie, permite realizarea unor elemente de acoperis cu deschideri impresionante. Alte elemente metalice de imbinare sunt: cuie clasice si cuie din lemn; holsuruburi; prezoane si tije filetate; coltare, vincluri etc.

Izolatia termica

In afara caselor din busteni, restul tipurilor de case din lemn necesita o izolatie termica suplimentara. In trecut aceasta izolatie era realizata cu ajutorul talasului, a rumegusului si a paielor care erau indesate prin pereti. Acum, izolatia unei case din lemn poate fi realizata cu: vata minerala, polistiren expandat, polistiren extrudat, panouri de spuma poliuretanica sau orice al tip de produs bun izolator termic. Realizarea izolatiei termice se poate face si prin combinarea a doua sau mai multe produse din cele enumerate.

Finisarea

In prezent nu mai exista diferente de finisare intre o casa din lemn si o casa din zidarie, atat la interior, cat si la exterior. Prin aparitia unor noi produse (placile de gips-carton, placi aglomerate OSB, tencuieli aparente), casele din lemn pot fi finisate la cele mai inalte standarde. La exterior, intotdeauna lemnul trebuie lacuit sau vopsit in doua sau mai multe straturi.

Tratarea lemnului - ignifugarea

Ca multe alte materiale ce sunt folosite in constructii si lemnul se degradeaza in timp. De aceea trebuie luate masuri de prevenire. Atacatorii lemnului sunt: insecte, mucegai, ciuperci si fungi. De asemenea, apa este un dusman al lemnului, deoarece prezenta ei in exces duce la putrezirea acestuia. Toate aceste elemente pot fi eliminate printr-o tratare corespunzatoare a lemnului. Exista mai multe metode de a trata lemnul: prin pulverizare/vopsire; prin imersie; impregnare sub presiune.

De asemenea, se recomanda sa se faca un tratament de hidrofugare, astfel incat lemnul sa devina imun la prezenta apei. Un tratament foarte important este cel de ignifugare. Acesta poate fi facut atat la locul de asamblare a casei, cat si in fabrica. Trebuie stiut ca acest tratament nu garanteaza 100% excluderea riscului arderii lemnului, dar asigura o perioada de 20-60 de minute in care focul nu va intra in profunzime.

Fundatia

Fundatiile pentru casele pe structura din lemn se proiecteaza si se realizeaza similar cu fundatiile pentru casele din zidarie. Avantajul major al caselor din lemn este greutatea totala redusa comparativ cu restul tipurilor de case. Aceasta poate duce in final la un consum mai mic de materiale pentru realizarea fundatiilor. Pentru a prinde structura casei de fundatie, in anumite situatii, sunt lasate la suprafata mustati din fier-beton sau in cadrul fundatiei sunt introduse tije filetate din otel.

Structura

Structura de rezistenta difera de la un tip de casa la altul. De fapt, aici sunt cele mai mari diferente intre casele din lemn si casele din zidarie. Structura de rezistenta a casei este realizata din lemn. In anumite situatii structura poate fi rigidizata si cu alte materiale (placi de OSB, tiranti si intinzatori metalici etc.).

Tamplaria

Montarea tamplariei la casele din lemn, mai putin la cele din busteni, se face la fel de usor ca la orice casa din zidarie. Nu veti intampina niciodata probleme cu montarea sau schimbarea tamplariei. La cele din busteni tamplaria se introduce din faza de imbinare a bustenilor.

Acoperisul

Cum mai toate acoperisurile la casele din zidarie sunt din lemn, nici la casele care au o structura din lemn nu putea fi altfel. Pe langa fundatie, acoperisul este un element care este gandit, proiectat si realizat in intregime ca la orice casa clasica din zidarie. Tigla clasica este recomandata in cazul caselor din busteni.

Rezistenta

Durata de viata a unei case din lemn este data de ritmul de degradare a acesteia. Pentru a incetini acest ritm, casa trebuie tratata inca din faza de constructie. In timp, aceasta casa poate rezista la fel de mult ca si o casa din zidarie, dar necesita o intretinere permanenta. Sunt constructii din lemn, inclusiv in Romania (de pilda, bisericile din lemn din Maramures), care rezista de sute de ani, in pofida metodelor rudimentare folosite pentru tratarea lemnului.


0,00 (0 voturi)
Marius

Nu sunt Comentarii la Totul despre casele de lemn

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×